Korona virus i seksualna disfunkcija: zbog čega nove studije zbunjuju naučnike

Istražujući posledice infekcije koronavirusom na rezus makaki majmunima, grupa američkih naučnika ostala je pomalo iznenađena rezultatima. U protekle dve godine, stručnjaci su virus korone mahom detektovali na „uobičajenim“ mestima u organizmu, pre svega na plućima. Međutim, pokazalo se da infekcija ostavlja i ozbiljnije posledice, zbog čega se dovodi u vezu sa nastankom brojnih sistemskih oboljenja.

Ispostavilo se pritom da su pod rizikom i muškarci koji su nakon preležane infekcije prijavljivali probleme u seksualnoj funkciji. Lekari to pripisuju takozvanom dugotrajnom kovidu, smatrajući da kod inficiranih postoji 3 do 6 puta veći rizik za razvoj erektilne disfunkcije.

Sada se, pak, došlo do novih saznanja. Tomas Houp, profesor ćelijske i razvojne biologije sa jednog čikaškog medicinskog univerziteta, jedan je od autora studije na rezus makaki majmunima. Naučnici su tom prilikom odabrali grad Tulejn u Luizijani, odnosno tamošnji nacionalni centar za istraživanje primata.

Iako nisu mogli da pretpostave ishod studije, rezultati su bili neočekivani – pokazali su prisustvo koronavirusa u genitalnom traktu majmuna.

Do sada se, naime, verovalo da je seksualna disfunkcija nakon preležanog kovida posledica upalnih procesa ili povišene temperature. Sada se pokazalo da bi simptomi erektilne disfunkcije mogli biti direktno uzrokovani virusom. Kod tri mužjaka rezus majmuna infekcija je uočena na prostati, testisima, penisu i u krvnim sudovima u genitalnoj regiji. Tehnologija kojom su skenirani rezus majmuni pritom je posebno dizajnirana da precizno otkrije mesto infekcije.

Uočeno je i da se virus korone kod majmuna proširio kompletnim genitalnim traktom. U isto vreme, nije poznato da li su životinje pokazivale simptome karakteristične za genitalne virusne infekcije, poput niskog nivoa testosterona, smanjenog broja spermatozoida ili seksualne disfunkcije.

Iako je studija zasnovana na uzorku od svega tri rezus majmuna, autori su u sva tri slučaja došli do identičnih nalaza. S druge strane, primećeno je i da oko 10 do 20% muškaraca obolelih od kovida pokazuje simptome disfunkcije genitalnog trakta: bol u testisima, lošiji kvalitet sperme, probleme sa plodnošću ili hipogonadizam (stanje u kome testisi ne proizvode dovoljne količine testosterona, što dovodi do smanjenog seksualnog nagona i seksualne disfunkcije).

Profesor Houp pritom naglašava da, uprkos tome što ovakve komplikacije nisu česte, aktuelna pandemija bi za posledicu mogla imati narušeno seksualno i reproduktivno zdravlje kod miliona muškaraca. To se, s druge strane, objašnjava velikim brojem inficiranih ljudi širom sveta. Ostaje još da studija zvanično dobije zeleno svetlo za publikaciju, a naučnici planiraju da ispitaju i da li bi, kao što se pretpostavlja, i testisi mogli biti „rezervoar“ korona virusa.

Kakogod bilo, muškarcima se svakako preporučuje vakcinacija protiv aktuelnog virusa. Rezultati ovog i narednih istraživanja mogli bi, kako dr Houp smatra, biti od velike važnosti – pre svega, za nove tretmane koji bi ublažili negativne posledice pandemije na mušku plodnost i reproduktivno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.