Gojazni dečaci – neplodni muškarci?

Iako je poznato da predstavlja faktor rizika za hronična oboljenja, gojaznost je stanje koje je i dalje u stalnom porastu. Za to vreme, lekari nastavljaju da upozoravaju da su gojazne osobe sklonije ne samo kardiovaskularnim oboljenjima ili dijabetesu, već i bolestima reproduktivnog sistema i seksualnoj disfunkciji.

U međuvremenu, evropski urolozi su se pozabavili istraživanjem koje je do sada bilo zanemareno: kako gojaznost i slični metabolički poremećaji utiču na razvijanje polnih karakteristika kod dečaka.

Jedna takva studija je ove godine objavljena u Evropskom žurnalu urologije. Lekari sa Univerziteta u italijanskom gradu Katanija pronašli su vezu između adolescentske gojaznosti i smanjene funkcije testisa u kasnijim životnim dobima.

Primećeno je i da prekomerna težina ostavlja posledice već kod dečaka u predpubertetskom periodu. Stručnjake je zabrinuo podatak da stanja povezana sa gojaznošću (na primer, insulinska rezistencija i hiperinsulinemija) dovode do sporijeg rasta testisa tokom adolescencije.

U studiji je učestvovalo 268 dečaka uzrasta od 2 do 18 godina. Prema starosnoj dobi su podeljeni u 3 grupe (do 9 godina, od 9 do 14 godina i od 14 do 16 godina). Lekari su zatim prikupili i podatke o njihovom indeksu telesne mase (BMI), veličini testisa i rezistenciji na insulin.

Učesnici su, sem toga, razvrstani prema telesnoj težini: od normalne i uvećane, do gojaznosti i teške gojaznosti. Pokazalo se da gojazni predadolescenti imaju do 1,5 puta manji volumen testisa od svojih vršnjaka normalne telesne težine.

Ispitivači su kod dečaka zatim uporedili i nivoe insulina u krvi. Oni kojima je ustanovljena hiperinsulinemija imali su i do 2 puta manji volumen testisa, ali je interesantno da je kod dečaka sa insulinskom rezistencijom volumen testisa bio veći.

Kod njih se razlika primetila tek kasnije – odnosno, dečaci sa IR su imali značajno smanjen volumen testisa u postpubertetskom periodu. Takođe, autori studije upozavaju da prekomerna telesna težina u kasnijim godinama utiče i na mušku plodnost.

Naime, manji volumen testisa povezan je sa lošijim kvalitetom sperme. To bi značilo da adolescenti sa većim indeksom telesne mase, insulinskom rezistencijom i hiperinsulinemijom imaju i povećan rizik za sterilitet.

Italijanski urolozi navode da bi njihove rezultate svakako trebalo potvrditi daljim istraživanjima. Što se dosadašnjih tiče, pretpostavka je da bi pažljivija kontrola telesne težine kod (pred)adolescenata mogla da bude dobra polazna osnova za prevenciju neplodnosti kod odraslih muškaraca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.