Nekoliko činjenica koje morate znati o testisima ~ I deo

Jeste li se nekada zapitali da li je normalno da vam testisi nisu jedan pored drugog? Ili zbog čega se ponekad pomeraju više, a nekada manje?

Činjenica je da su testisi, pored penisa, izuzetno značajni za seksualnu funkciju i plodnost. Zato, evo nekoliko pojedinosti koje je važno da znate o njima.

  1. Testisi su glavni „rezervoar“ testosterona. Funkcija ovih reproduktivnih žlezda je da proizvedu muški seksualni hormon čije otpuštanje u mozgu kontroliše prednji režanj hipofize (ujedno i glavni organ endokrinog sistema). Testosteron je, pak, zadužen za mnoge funkcije u muškom telu, a jedna od njih je i proizvodnja sperme.

Što se fizioloških karakteristika tiče, testisi se nalaze u produžetku trbušnog zida. Smešteni su u skrotumu (mošnicama), u labavoj „kesi” koja služi kao zaštita za testise. Ovde se nalazi još jedan važan organ u muškom reproduktivnom sistemu: pasemenik (epididimis), odnosno cev koja se nalazi iza oba testisa. Osim što ima funkciju skladištenja i prenošenja ćelija sperme, pasemenik je i organ u kome sazrevaju spermatozoidi.

  1. Koja je normalna veličina testisa? Za prosek se uzima širina od 2,5 cm i dužina od oko 5 cm – s tim da su odstupanja potpuno normalna, kao što je prirodno i da jedan testis, najčešće desni, bude veći.

Najveći broj muškaraca takođe ima jedan testis niži od drugog (uglavnom levi). Još jedna uobičajena pojava je i da su testisi u nekim slučajevima smešteni jedan iza drugog.

  1. Testisi nisu „labavi“ bez razloga. Kada krv u mošnicama protiče kroz arterije i vene, to dovodi do manjih pokreta testisa. Jači pokreti se, pak, dešavaju iz nekoliko razloga.

Testisi su, pre svega, veoma osetljivi na promenu temperature. Donji mišići testisa se stoga pomeraju kako bi održali njihovu optimalnu temperaturu tako što ih „udobno smeste“ u mošnice. U tome glavnu ulogu imaju dva mišića – kremasterni mišić (kremaster) i dartos mišić.

Prvi, koji obavija testise, zadužen je za podizanje i spuštanje mošnica kako bi temperatura bila idealna za stvaranje sperme. Drugi mišić, dartos, odgovoran je za naboran izgled mošnica. Nalazi se tačno ispod kože i služi da bi „pomerio“ testise u mošnice. Ova dva mišića su aktivna i tokom seksualnog odnosa, kako bi testise pomerili bliže telu.

  1. Zbog čega se testisi uvećavaju tokom seksa? Razlog je, zapravo, jednostavan – povećan dotok krvi se tokom seksualnog odnosa ne događa samo u penisu, već i u testisima. Zbog toga se oni mogu uvećati i do 50% u odnosu na prosečnu veličinu.

Ovde, pak, postoji i nešto na šta je dobro obratiti pažnju. Ukoliko primete da im testisi postaju veći ili manji u bilo kom drugom slučaju, ne bi trebalo da odlažu posetu lekaru.

  1. Znate li zašto se testisi nalaze izvan tela? Ovo je još jedna karakteristika koja ima veze sa regulacijom temperature. Niža temperatura testisa je neophodna da bi spermatozoidi ostali „uspravni“ sve do same ejakulacije. Idealnom se smatra temperatura koja je 2 do 3 stepena niža od telesne, ne samo zbog neometane proizvodnje sperme, već i zato što spermatozoidi na većoj temperaturi imaju kraći „rok trajanja“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.