Još nekoliko činjenica koje morate znati o testisima ~ II deo

Očekivano je da će se tokom seksa uvećati i do 50% ili da nisu kod svakoga iste veličine – i to je nešto što u vezi testisaznaju svi muškarci. Ipak, postoje i stvari koje nisu uvek očigledne niti svima poznate, ali ih je korisno znati zarad očuvanja seksualnog zdravlja.

  1. Zdravi testisi – bolja plodnost. Iako se uglavnom podrazumeva, dobro je podsetiti se da je briga o zdravlju ključna i za normalnu funkciju testisa. Ovo je u direktnoj vezi sa potencijom i plodnošću, jer se u testisima, pre svega, reguliše proizvodnja sperme i testosterona.

Zato bi najpre trebalo obratiti pažnju na zdrave, odnosno nezdrave navike. Pušenje i alkohol po pravilu spadaju među najveće neprijatelje plodnosti, jer su povezani kako sa erektilnom disfunkcijom, tako i sa manjim brojem spermatozoida i niskim nivoima polnih hormona.

Osim toga, ne bi trebalo preterivati u aktivnostima poput vožnje bicikla ili odlaska u saunu. Stručnjaci za reproduktivno zdravlje reporučuju i da se izbegava nošenje tesnog i neudobnog donjeg veša. Svaka od ovih stvari deluje na povećanje temperature testisa, pa samim tim predstavlja rizik za smanjenu proizvodnju sperme.

  1. Bol i otok kao znakovi upozorenja. Među simptomima koje nikako ne bi trebalo ignorisati – pogotovo kada se jave iznenada – su bolovi i otok u predelu testisa.

Ovo može biti znak da je došlo do torzije (uvrtanja) testisa. To je stanje u kome se jedan testis rotira oko uzdužne osovine, odnosno semene vrpce koja dovodi krvne sudove i nerve do testisa. Iako se češće javlja kao posledica povrede, pojedini muškarci, kod kojih se testisi slobodnije rotiraju, skloniji su i njihovom uvrtanju. U tom slučaju je najvažnije obratiti se lekaru, budući da torzija testisa često zahteva hiruršku intervenciju. Ne bi, takođe, trebalo zanemariti simptome kao što su povećana osetljivost ili crvenilo, jer oni mogu biti posledica upale ili bakterijskih infekcija.

  1. Još nekoliko upozoravajućih simptoma… Ukoliko su u srednjim ili mlađim godinama, muškarci ne bi trebalo da zanemare ni simptome kao što su promena veličine ili oblika testisa. Još jedan signal za neodložnu posetu lekaru je i kada se u predelu testisa uoče grudvice.

Iako se to može potvrditi jedino lekarskim pregledom, postoji verovatnoća da ovi simptomi ukazuju na rak testisa. Procenjuje se da rak testisa u proseku pogađa jednog od 250 muškaraca, a šansa za uspešno izlečenje je svakako veća ukoliko se bolest otkrije na vreme.

  1. Da li je uobičajeno imati više od 2 testisa? Ukratko – nije, ali nije ni sasvim nemoguće. Stanje u kome kod muškarca postoji „višak“ testisa naziva se poliorhizam, a najčešće se otkriva oko osamnaeste godine.

Obično je treći testis smešten u levoj kesi skrotuma. Pretpostavlja se da to može biti i jedan od razloga zašto neki muškarci ostaju plodni nakon vazektomije. Poliorhizam najčešće podrazumeva i da muškarac ima jedan dodatni testis, međutim, dosadašnji zabeleženi rekord je pet testisa. Reč je, takođe, o veoma retkoj pojavi: naučna literatura beleži tek stotinak ovakvih slučajeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.