K. T. (26 god.)

P: Ja sam lečeni alkoholičar, sad će treća godina odkako sam u remisiji. Uzimam antidep. i sedativ za bolje spavanje i za skoro 3 godine nisam kap alkohola popio. Hteo bih ako možete da mi objasnite, da li je moguće da postoji ’’zakasnela reakcija’’ na ekcesivno pijenje, u smislu da se odrazi na seks. nagon. Imao sam svakakve posledice od alkohola, znam da izaziva manjak sposobnosti da se ima normalan seks… Ali posle tako dugo vremena i dalje osetim da se to nije vratilo na normalu. Kod koga otići, Urolog, ili Psihijatar…pomogla bi mi preporuka.

O: Poštovani, tačno je da prekomerno konzumiranje alkohola šteti potenciji, kao što ste se, uostalom, već i uverili. Ako se smanjena seksualna želja javlja povremeno, to ne mora uvek biti znak za uzbunu – moguće je da se to dešava usled stresa, neispavanosti i slično. Pri tome, psihotropski lekovi takođe mogu imati nuspojave u vidu smanjenog libida ili njegovog potpunog gubitka. U velikom broju slučajeva, nuspojave se povlače kada se organizam navikne na lek. Međutim, ako primetite da su nuspojave izražene i nakon dva do tri meseca, trebalo bi o tome da obavestite lekara.

Što se odlaska kod lekara tiče, Vi možete posetiti i urologa i psihijatra, pogotovo ako je seksualni nagon smanjen tokom dužeg perioda. Dok to ne ispitate detaljnije pomoću pregleda, teško je znati da li je posledice ostavila dugotrajna upotreba alkohola, ili je reč o nekom drugom, fizičkom, pa i psihološkom uzroku. Naravno, neophodno je da i lekar bude upoznat sa Vašom zdravstvenom istorijom i sa terapijom koju trenutno koristite, kako bi uzeo u obzir sve faktore koji su mogli da dovedu do poteškoća u intimnim odnosima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.