Lek za dijabetes – (ne)utemeljena pretnja potenciji

Pre izvesnog vremena, ljudi širom sveta su postali opčinjeni „čudesnim lekom“ koji je, kako se tvrdilo, efikasno rešavao problem prekomerne težine. Reč o njemu se širila munjevitom brzinom, kao i svedočenja o njegovoj delotvornosti.

Ime ovog leka je semaglutid, a prodaje se pod mnogo poznatijim imenom Ozempic. Inicijalno je namenjen osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2, budući da deluje tako što normalizuje nivo šećera u krvi i smanjuje apetit.

Osim efektnosti u regulisanju telesne težine, na svetlo su izašle i brojne nuspojave semaglutida. Većina njih je bila vezana za smetnje u radu probavnog trakta, poput mučnine, povraćanja i dijareje. To su potvrdila i klinička ispitivanja, a uprkos iskustvima osoba koje su prijavljivale ozbiljnije pretnje po zdravlje, semaglutid je u Americi postao jedan od najčešće prepisivanih lekova.

U međuvremenu, pojavila se i bojazan da bi semaglutid mogao ostaviti posledice po muško seksualno zdravlje. Kao jedna od mogućih nuspojava se navodi erektilna disfunkcija, o čemu je izvestila jedna studija iz 2021. godine. Ipak, istraživanja (kao i prijavljivanja da lekovi koji deluju na nivo glukoze u krvi doprinose problemima sa potencijom) su na ovu temu i dalje kontradiktorna.

Razlog je taj što se pomenuta studija nije ograničila isključivo na ispitivanje dejstva semiglutida, već načina na koji njemu slični lekovi deluju na receptore u pankreasu. S obzirom na njihov uticaj na protok krvi i glatko mišićno tkivo (koje ulazi u sastav krvnih sudova), smatra se da bi ovi lekovi mogli da doprinesu nastanku erektilne disfunkcije.

Iz studije je, međutim, izostao podatak o učestalosti takvih slučajeva. Rizik za ED bi, takođe, mogao biti izuzetno mali, budući da nije naveden među čestim nuspojavama korišćenja semaglutida.

Dve studije su potom sugerisale da bi lekovi za regulisanje nivoa insulina zapravo mogli da umanje rizik za ED. Ukazano je pritom i na poboljšanje nivoa testosterona u krvi kod muškaraca koji pate od dijabetesa tipa 2, ali ni ove studije se nisu bavile isključivo delovanjem semaglutida. Prema tome, da li i u kojoj meri ovaj lek izaziva probleme sa potencijom, još uvek nije u potpunosti poznato.

Kao i svaki drugi lek, semaglutid i njemu slični lekovi svakako mogu izazvati neželjene efekte. Ukoliko je lek prepisan na osnovu opravdanog mišljenja lekara i ukoliko se upotrebljava uz predostrožnost, nuspojave se najčešće nakon nekog vremena povuku. Ipak, u slučaju sumnje na rizike izazvane lekovima za dijabetes, lekari savetuju da se korisnici obavezno obrate lekaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.