Andrej (28 god.)

P: Poz, je li moguće da mi je erekcija oslabila od čestog masturbiranja? Stvar je u tome što masturbiranjem koristim da se oslobodim stresa i onda mi kod sexa sa devojkom nije isti osećaj. Doskoro sam imao običaj i po nekoliko puta dnevno sa ili bez ’’pomoći’’ pornografije. Napravio sam onda kao pauzu pošto sam povezao to da je u vezi s’ otežanom erekcijom, ali se ništa nijje bitnije promenulo. Nekako se nadam da će se popraviti s’ vremenom ali me ipak brine. 

O: Poštovani, sama masturbacija u osnovi nema štetne posledice po seksualnu funkciju. Kada se upražnjava često (recimo, svaki dan po više puta), može da dođe do desenzitizacije, odnosno da se u nekoj meri izgubi osećaj u penisu, što vodi ka tome da je potrebno više stimulacije kako bi penis došao i zadržao se u stanju erekcije.

Ako primećujete da masturbaciji pribegavate kako biste se izborili sa stresom, tada nije loše pokušati sa drugim opcijama koje bi ublažile osećaj stresa i njegove posledice. To mogu biti fizička aktivnost, promene u ishrani (smanjeni unos šećera, kofeina, alkohola i hrane bogate kalorijama, a koja nema visoku nutritivnu vrednost), zatim razgovor sa psihologom/psihoterapeutom, boravak na vazduhu, kvalitetan san i slično. Apstinencija od masturbiranja takođe može da pomogne, kako bi se penis za to vreme „odmorio“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.