Veza između masturbacije i ED: šta su pokazale studije?

Iako je zadatak svakog lekara jasan – da pomogne u prepoznavanju i lečenju zdravstvenih tegoba – reč stručnjaka ima još jednu važnu ulogu.

Razotkrivanje istina i zabluda, pogotovo vezanih za seksualno zdravlje, nikada ne izlazi iz mode. A da li previše masturbacije izaziva erektilnu disfunkciju, bila je i tema nekoliko studija.

Istraživači su po tom pitanju podeljeni: nisu pronašli dokaz da je masturbacija uzrok ED, ali su primetili da učestalo samozadovoljavanje (pogotovo uz pornografiju) može indirektno doprineti problemima sa potencijom.

Naime, lekari kao jednu od posledica masturbacije navode smanjenu osetljivost na seksualne nadražaje. Pojedina istraživanja, pak, tvrde da prečesta masturbacija (neki je nazivaju i zavisnošću od masturbacije) ukazuje na poteškoće u emocionalnim odnosima koje mogu da utiču i na seksualnu funkciju.

Lekari mitove o masturbaciji inače pripisuju i nedovoljnim poznavanjem pravih uzroka ED. Kada se tome doda činjenica da je seks i dalje tabu tema, još je teže demistifikovati i zablude o ED, ali i o masturbaciji.

Isto tako, dosta je onih koji se pribojavaju da masturbacija može da našteti penisu – na primer, da umanji sposobnost postizanja erekcije usled oštećenja krvnih sudova i nervnih završetaka, pa čak i da dovede do frakture.

Naučni dokazi za tako nešto ipak ne postoje. Iako povrede poput preloma penisa jesu faktor rizika za ED, direktna veza sa masturbacijom nije potvrđena studijama.

Stručnjaci ovde navode i jedan izuzetak, a to je masturbacija u ležećem položaju na stomaku. Jedno istraživanje iz 1998. godine je sugerisalo da bi na ovaj način moglo doći do smanjene osetljivosti penisa, poteškoća sa erekcijom i nemogućnosti postizanja orgazma, a sve usled izlaganja penisa prevelikom pritisku i trenju.

Na osnovu ove teorije je skovan i naziv „traumatski masturbatorni sindrom“. Ipak, on nije zvanično priznat u medicinskoj zajednici, delom i zbog toga što je studija obuhvatila svega četiri učesnika.

U međuvremenu, istraživanje iz 2023. godine i sa 1.819 učesnika je na tragu novih saznanja. Iako spada u izuzetke od pravila, masturbiranje na stomaku je povezano sa 57% većim rizikom od ED.

Pošto se stručnjaci ovom temom nisu opsežno bavili, rezultati istraživanja za sada ne nude definitivne odgovore. Još jedna prošlogodišnja meta-studija je pokazala i da ne postoji korelacija između učestale masturbacije i povišenog rizika za ED.

Štaviše, izvesnije je da masturbiranje ima pozitivne efekte na zdravlje, a samim tim i na seksualnu funkciju. Stručnjaci su izdvojili nekoliko dobrobiti masturbacije:

  • smanjenje stresa i anksioznosti
  • oslobađanje seksualne tenzije
  • poboljšanje kvaliteta sna
  • pozitivan uticaj na samopouzdanje

U većini slučajeva su ovi efekti indirektni, ali se smatra da masturbacija može pomoći i ukoliko je erektilna disfunkcija izazvana psihološkim faktorima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.