Kako se postupa u slučaju frakture penisa?

Erektilna disfunkcija je neprijatna, u nekim slučajevima i signal za uzbunu (kada se ispostavi da je simptom hroničnog oboljenja), ali je uprkos tome relativno podnošljiva. Za razliku od ED, pojedina stanja zahtevaju da se reaguje bez odugovlačenja, jer osim velike neprijatnosti mogu imati i dugotrajni nepovoljan uticaj na seksualnu funkciju.

U takve slučajeve spada jedna od najozbiljnijih povreda, odnosno fraktura (prelom) penisa.  Njene posledice mogu biti trajne, pogotovo ako se poseta lekaru odlaže.

Najčešće su situacije u kojima se prelom penisa dogodi za vreme seksualnog odnosa. Muškarci to opisuju kao da unutar penisa nešto „pukne“, što se dešava zbog prekomernog savijanja u punoj erekciji ili udarca penisa u stidnu kost.

Prvi znaci su vidljivi odmah: penis na mestu preloma poprima modru boju, a razlog tome je povreda krvnih sudova, odnosno, kada se deo krvi izlije u okolno tkivo. Modrica (hematom) može zahvatiti ceo penis i proširiti se na testise. Dešava se da dođe i do povrede mokraćne cevi, što muškarci mogu prepoznati ili po otežanom mokrenju, ili po tragovima krvi na vrhu penisa.

Naravno, fraktura penisa se utvrđuje lekarskim pregledom, pre svega ultrazvukom. Ukoliko je na taj način teško odrediti tačno mesto preloma, lekar će vas uputiti na magnetnu rezonancu. Uz to što je povreda sama po sebi neprijatna, neodložno javljanje lekaru će na prvom mestu olakšati oporavak – a samim tim će i rezultati lečenja biti bolji.

Zbog čega je važno da reagujete što pre?

Nakon odlaska urologu, fraktura penisa se tretira operativnim zahvatom. On ima za cilj da se ukloni hematom, uz saniranje preloma i oštećenog tkiva penisa, a sve kako bi se očuvali njegov oblik, dužina i erektilna funkcija.

Iako sama intervencija kratko traje, potpuni oporavak se očekuje posle dva do tri meseca. Lekarske kontrole su neophodne neposredno nakon operacije, a muškarci se nekoliko nedelja kasnije upućuju na fizikalnu terapiju.

Sve se to čini da bi se ponovo na prirodan način u potpunosti vratila funkcija penisa. Upravo zbog toga je važno javiti se lekaru odmah nakon povrede, jer će intervencija i oporavak proteći mnogo lakše.

To se ne odnosi samo na fizički aspekt povrede, budući da prelom penisa svakako nepovoljno utiče i u psihološkom smislu. Još jedan veoma važan razlog jeste sprečavanje komplikacija koje mogu da nastanu kao posledica preloma.

Ukoliko se reaguje sa zakašnjenjem, na mestu frakture može doći do skraćenja, sužavanja ili zakrivljenja penisa, kao i do sužavanja uretre ako je povreda zahvatila mokraćni kanal. Lekari koji su pratili muškarce su primetili i da nelečena fraktura dovodi do dugoročnih komplikacija. Među najčešćim su pojava trajne impotencije i Pejronijeve bolesti, koje se mnogo češće javljaju ako se prelom penisa ne sanira u roku od nekoliko dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.