Od sunđera do krastavca: ovo su četiri faze erekcije

Nije svaki seks isti, i to je nešto što muškaci (ali i žene) dobro znaju. Ne desi se ni da su baš svaki put partneri zadovolj(e)ni, a dobra vest je da je to potpuno normalno.

Osim što ne mora biti idealan po subjektivnom osećaju, intimni odnos zavisi od više faktora. Od raspoloženja i želje za seksom, pa sve do jačine erekcije – a nekada se na ove stvari ne može uticati voljom. Seksualni odnos počiva na nizu fizioloških procesa, što svakako ne zvuči utešno ukoliko postoji problem sa potencijom.

To ne mora uvek da znači da treba dizati paniku. Međutim, kako da znate postoji li razlog za brigu ukoliko ne dolazi do pune erekcije?

Muškarcima bi tada moglo da pomogne da saznaju nešto više o fazama erekcije. Njih je definisala biofarmaceutska kompanija Pfizer, upravo da bi olakšala dijagnostikovanje ED muškarcima i njihovim partnerkama, ali i lekarima. Naime, u dostizanju pune erekcije razlikuju se 4 faze:

  • Prva faza – sunđer: penis je nešto veći nego u stanju potpune opuštenosti, ali je penetracija nemoguća zbog mekoće penisa.
  • Druga faza – oljuštena banana: iako je penis podignutiji i tvrđi, to je i dalje nedovoljno za penetraciju.
  • Treća faza – neoljuštena banana: u ovoj fazi penis još nije u potpunosti podignut, ali je dovoljno čvrst za penetraciju.
  • Četvrta faza – krastavac: penis je u punoj dužini i u potpunosti podignut i čvrst.

Trenutak kada bi muškarci trebalo da obrate pažnju jeste ako se izostanak pune erekcije ponavlja više puta. U tome postoji i izuzetak – do pune erekcije je teže doći ukoliko je pre toga već bilo ejakulacije.

Kada se isključe i faktori poput umora ili lošeg sna, muškarci bi u normalnom stanju trebalo da postignu četvrtu fazu erekcije. Međutim, dešava se da tokom seksualnog odnosa ova faza izostane, te da povremeno dođe do povratka u 2. fazu. Ukoliko se to ponavlja tokom nekoliko odnosa, takva situacija već predstavlja potencijalnu crvenu zastavicu.

Pošto su okidači erektilne disfunkcije neretko fiziološki (povišen krvni pritisak i holesterol, visok nivo šećera u krvi, problemi sa krvnim sudovima, manjak testosterona i slično), kontrola krvne slike je prva koja bi mogla da pruži više tragova. Eventualni problemi sa srcem, krvnim sudovima i pritiskom mogu da se potvrde ili isključe daljim lekarskim pregledima. Ne zahteva ni svaki zdravstveni problem radikalne intervencije: u blagim slučajevima će efekta biti ukoliko se promene životne navike, dok se kod težih ili hroničnih mogu uvesti lekovi za potenciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.