Šta je sve korisno da znate o erekcijskim prstenovima?

Kada se pojavi problem sa potencijom, najjednostavnije rešenje kome većina pribegava jesu lekovi za poboljšanje seksualne funkcije. Nevolje najčešće nastaju kada se ova opcija ne pokaže dovoljno efikasnom, ili čak ne predstavlja ni opciju kod muškaraca kojima se ne preporučuje njihovo korišćenje.

U situacijama kada za lekove ima opravdanih kotraindikacija, postoje i drugačija rešenja. Jedno od njih je erekcijski prsten, odnosno, črvsta ili elastična traka koja se postavlja pri korenu penisa. U tretmanu ED, ovakva vrsta prstena (naziva se još i penilni ili tenzioni prsten) sprečava vraćanje krvi iz penisa i time produžava trajanje erekcije.

Kod osoba sa blažim oblikom ED, erekcijski prsten se može kostistiti samostalno ili uz upotrebu vakum pumpi za penis. Često je to i „dodatak“ tretmanima poput PDE5 inhibitora ili promene životnog stila. Penilne prstenove mogu koristiti i osobe kod kojih ED nastaje kao posledica oboljenja poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih hroničnih problema, koji kao simptom ili posledicu mogu imati smanjen dotok krvi u penis.

Slično je kod stanja kao što su povrede penisa ili Pejronijeva bolest. Pokazalo se, međutim, da erekcijski prsten nije toliko efikasan kada se ED javlja kao simptom neuroloških ili psiholoških uzroka, ili kada nastaje kao posledica hormonske neravnoteže.

Jednostavno i efikasno rešenje – a da li baš uvek pomaže?

Kao što je poznato, erekcija predstavlja kompleksan fiziološki odgovor na seksualnu stimulaciju. U telu se tada aktiviraju neuronski i hormonalni procesi, dok u samoj erekciji „učestvuju“ krvni sudovi, vezivna tkiva i glatki mišići penisa.

Pritom, unutrašnjost penisa se sastoji od dve šupljine nalik cevima (kavernozna tela) koja se ispune krvlju kada je penis u erekciji. Da bi se krv zadržala u penisu, dolazi do grčenja vlakana u njegovom korenu. Ova vlakna se opuštaju nakon što seksualno uzbuđenje prođe, čime se penis vraća u opušten položaj.

Kod osoba sa erektilnom disfunkcijom, ova grupa vlakana vremenom gubi na elastičnosti. Prijanjanjem na koren penisa, erektilni prsten zadržava krv čak i kada je njen dotok ograničen.

Pritom, postoji nekoliko vrsta penilnih prstenova. Osim razlike u čvrstini, oni se izrađuju od različitih materijala poput gume, silikona, plastike, metala ili neoprena. Moguće ih je naći u različitim obimima i veličinama, dok pojedini imaju i dodatni prsten koji se postavlja na bazu skrotuma.

Olakšavajuća okolnost je ta što upotreba erektilnog prstena ne zahteva lekarski recept. Važno je voditi računa o odgovarajućoj veličini i obliku, jer prejako stezanje može dovesti do iritacije kože penisa. To, ipak, ne znači da ne postoje i određeni rizici i predostrožnosti.

Budući da ograničava protok krvi, penilni prsten nije preporučljivo nositi duže od 30 minuta. To se posebno odnosi na osobe koje koriste i lekove poput Viagre, kada postoji mogućnost da dođe do dugotrajne erekcije praćene bolom (prijapizam). Ukoliko je prsten prejako stegnut ili ga je nemoguće ukloniti, tkivo i nervi u penisu se mogu oštetiti usled zaustavljanja cirkulacije.

Zbog toga su za upotrebu najsigurnije podesive i meke silikonkse trake, dok je preporuka da se metalni prstenovi izbegavaju.

Nekoliko važnih upozorenja koja ne treba zanemariti

Ukoliko erekcijski prsten izazove bol, trnjenje ili koža oko penisa poprimi modru boju, sa korišćenjem bi odmah trebalo prekinuti. Ovo je znak da je prsten premali i da ga je potrebno zameniti ili dodatno podesiti.

Postoje i osobe kojima se upotreba prstena ne preporučuje iz medicinskih razloga. Reč je o stanjima kao što su bolest srpastih ćelija i poremećaji zgrušavanja krvi, budući da ograničavanje njenog protoka može dovesti do stvaranja ugrušaka, pa i začepljenja krvnih sudova.

Konsultacija sa lekarom je obavezna i u slučaju korišćenja terapije za razređivanje krvi (antikoagulansi poput Varfarina). Isti je slučaj sa lekovima iz grupe inhibitora agregacije trombocita (Plavix, odnosno Klopidogrel), ali uprkos efikasnosti i jednostavnoj upotrebi, kod nekih muškaraca se i ovo rešenje može pokazati nedovoljnim. U tom slučaju, za dalju procenu i preporuku terapije – a pre svega tačno određivanje uzroka ED – svakako je neophodan odlazak kod specijaliste (urologa).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.