Tri praktična saveta za intimnost bez erekcije

Kada se suoče sa problemima u seksualnom funkcionisanju, parovi se u intimnim odnosima susreću sa još jednim neprijatnim scenarijom. Tamo gde je intimnost bila ispunjena uživanjem i bliskošću, počinju da se javljaju frustracija i razočarenje.

Erektilna disfunkcija, pogotovo ako prelazi u hroničan problem, ponekad može značiti da intimni odnos više neće biti isti kao pre. O tome sve češće govore seksualni terapeuti, podsećajući da ED nipošto ne znači da partneri ne mogu imati zadovoljavajući seksualni život.

Po mišljenju seksualnih terapeuta, doživljaj intimnosti se često bazira na nepotpunim uverenjima – na primer, da je seks nezamisliv bez erekcije i penetracije, ili da po pravilu završava orgazmom. Isto tako, sam seksualni čin podrazumeva mnogo više od fizičke bliskosti. Za parove koji u ovome vide nepremostivi izazov, prvi savet je da otkriju uzrok problema sa potencijom.

Pre svega, važno je na vreme saznati da li je reč o uzroku fiziološke ili psihološke prirode. U zavisnosti od toga, lekar će preporučiti i odgovarajuću terapiju. U međuvremenu, stručnjaci preporučuju parovima da nastave da istražuju kako mogu poboljšati svoj seksualni život.

1. Razgovarajte o svojim i partnerovim emocijama. Kada se u vezi pojavi problem sa smanjenom potencijom, dešava se da partnerke to dožive kao signal da ne mogu da zadovolje partnera. Otkrivanjem pravog uzroka ED, mnogi parovi mogu značajno ublažiti emocije nelagode i straha.

Zato je važno razgovarati o tome da to nije krivica nekoga od partnera. Kako bi nastavili da i dalje neguju odnos, nipošto ne bi trebalo da bude mesta osuđivanju i prebacivanju. Iako otvoren razgovor često nije nimalo lak, partneri će upravo na taj način jedan drugome dati prostora za poboljšanje odnosa.

2. Otkrijte šta vam u odnosu pričinjava zadovoljstvo. Seksolozi često ističu da za seksualni odnos i postizanje vrhunca nije uvek neophodna erekcija. I u ovom slučaju, put ka zadovoljavajućem odnosu počinje komunikacijom između partnera – kako verbalnom, tako i fizičkom.

Šta je ono što vas uzbuđuje i u čemu posebno uživate? Da li su to određeni pokreti ili dodiri, koji ne moraju uvek uključivati penetraciju? S druge strane, ukoliko i dođe do erekcije, stavite do znanja partnerki šta je ono što vam posebno prija.

Čak i za parove koji su u dugim vezama, ovo su pitanja koja otkrivaju šta za njih zapravo predstavlja zadovoljavajući odnos. Sem toga, osećaj uzbuđenja ne mora biti vezan isključivo za sam seksualni čin. Na primer, predigra u kojoj su partneri potpuno obučeni može biti veoma opuštajuća, a u isto vreme dodatno podstaći osećaj bliskosti.

Jedan od ciljeva ovakvih „vežbi“ jeste da se smanji psihološki pritisak, odnosno uverenje da je neophodno da partner postigne erekciju. Parovi ga mogu posmatrati i kao neku vrstu izazova, gde predigra ne mora uvek voditi ka oralnom seksu ili penetraciji. Suština je da se partneri fokusiraju i na drugačije telesne senzacije, vodeći računa o tome da obema stranama bude prijatno.

3. Zadržite i negujte pozitivan stav. Kada erektilna disfunkcija zapreti da naruši bliskost i intimu, parovima isprva može biti teško da zadrže pozitivan stav. U tom slučaju, uz razumevanje koje pružaju jedan drugome, od velike koristi može biti i savet psihologa ili seksualnog terapeuta.

Na taj način parovi dobijaju smernice o tome šta sve mogu učiniti kako bi što uspešnije prevazišli izazove. Pre svega, erektilna disfunkcija nije isključivo fizički problem, već se posledice osećaju i na psihološkoj ravni – u vidu pada samopouzdanja, anksioznosti, osećaja stida ili depresije). Osim psihološke podrške, zajednički odlazak kod terapeuta omogućava partnerima da otkriju nove načine kako zadržati ili ponovo ostvariti fizičku i emocionalnu bliskost. Kada na ovaj način pristupe problemu, većina parova vremenom shvati da i sam seksualni čin može ponovo postati uzbudljiv – sa ili bez erekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.