Veštačka tkiva – budućnost u lečenju impotencije?

Za sve koji pate od problema sa potencijom, iz Kine su nedavno stigle dobre vesti. U jednoj od skorijih istraživačkih studija, grupa naučnika je proizvela sintetički materijal za koji se pokazalo da bi mogao uspešno da povrati funkciju penisa kod muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije.

Studija je objavljena početkom prošlog meseca u časopisu Matter, specijalizovanom za oblast nauke o materijalima i njihovoj svakodnevnoj primeni. Istraživači su tom prilikom proizveli repliku fibroznog omotača penisa (lat. tunica albuginea) čija uloga je da održi penis u stanju erekcije.

Cilj je bio da sintetički materijal bude „zamena“ za oštećeno organsko tkivo penisa. Rezultati su se priton pokazali i boljim od očekivanih. Veštački omotač penisa pritom je napravljen od polivinil alkohola, materijala koji inače ima široku primenu u proizvodnji ambalaže za hranu. Naučnici su najpre kreirali strukturu vlaknastog tkiva nalik prirodnom i procenili da ovaj materijal nije škodljiv za druga organska tkiva.

Sintetički omotač je zatim testiran na minijaturnim Bama svinjama. Kod njih je prethodno utvrđena povreda tkiva omotača penisa, a rezultati su pokazali da se veštački omotač, umesto da samo zaleči organsko tkivo, u potpunosti ponaša kao prirodno. Time je kod ovih životinja obnovljena i sposobnost erekcije.

Jedan od koautora studije i istraživač sa Tehnološkog univerziteta u Guangdžou izjavio je da su naučici u velikoj meri uspeli da predvide rezultate koji su se javljali u procesu proizvodnje sintetičkog tkiva. „Ipak, bili smo iznenađeni ishodom prilikom testiranja. Penis je kod minijaturnih svinja povratio funckiju odmah nakon upotrebe veštačkog materijala“.

Naučnici dodaju i da se trenutno u skoro svim procedurama ovog tipa mahom koriste prirodna tkiva. Sintetičko tkivo, pak, predstavlja „novi pristup u poboljšanju ishoda i smanjenju akutnih i hroničnih komplikacija povezanih sa lečenjem oštećenja tkiva penisa“.

Za početak, ovo su sjajne vesti za minijaturne Bama svinje. Naučnici ubuduće planiraju da u istraživanja uključe i muškarce sa problemom erektilne disfunkcije. „Naša studija“, zaključili su, „pokazuje da sintetičko tkivo ima veliki potencijal u saniranju povreda penisa“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.