5 stereotipa o ED u koje muškarci još uvek veruju

Jedno skorije istraživanje pokazalo je da, od svih svetskih zemalja, po broju muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije ubedljivo prednjači Indija. Ovi rezultati povukli su još nekoliko zaključaka – da je erektilna disfunkcija u ovoj zemlji i dalje tabu tema, kao i da je mnogi ne doživljavaju kao „pravo“ medicinsko stanje.

Međutim, takva uverenja su samo još više produbila problem. Kod sve većeg broja muškaraca, impotencija dovodi do depresivnosti i niskog samopouzdanja, a kao posledica se javljaju i problemi u partnerskim odnosima. Sem toga, pokazalo se da su pojedini mitovi o erektilnoj disfunkciji i dalje veoma rasprostranjeni.

Stručnjaci, pak, ističu da su upravo pogrešna uverenja jedan od glavnih razloga zašto veliki broj slučajeva ED ostaje bez lekarskog tretmana. Pritom su skrenuli pažnju i na još neke od uvreženih stereotipa, a sve sa ciljem podizanja svesti i uspešnijeg prevazilaženja problema.

1. Erektilna disfunkcija ne zahteva lekarski tretman

Navedeno istraživanje otkriva da se impotencija često poistovećuje sa nezainteresovanošću za seksualni odnos. Odatle i uverenje da ovo stanje nije neophodno lečiti, što je, naravno, daleko od istine.

Kao što je već poznato, problemi sa potencijom mogu maskirati i druga, mnogo ozbiljnija medicinska stanja. Samo neka od njih su srčane bolesti, problemi sa krvnim pritiskom, povišen holesterol, prekomerno konzumiranje alkohola, dijabetes, nizak nivo testosterona i loše životne navike.

2. Erektilna disfunkcija je bezazleno stanje koje prolazi „samo od sebe“

Ovaj stereotip je u velikoj meri povezan sa prethodnim – naime, erektilna disfunkcija zaista može biti bezopasna, budući da ne spada u stanja koja ozbiljno narušavaju fizičko zdravlje. Sličan primer je, recimo, i Pejronijeva bolest, a u oba slučaja reč o takozvanim benignim, nekancerogenim stanjima.

Međutim, osim što može biti rani znak pojave neke od hroničnih bolesti, erektilna disfunkcija svakako utiče i na kvalitet života – ne samo pojedinca, već i parova. Iz tog razloga je prilikom pojave prvih simptoma važno obratiti se lekaru.

3. Erektilna disfunkcija se tretira isključivo lekovima ili suplementima

U lečenju erektilne disfunkcije, prepisivanje oralne terapije najčešće i jeste prvi korak. Ipak, pokazalo se da ponekad ni lekovi ne donose željeni efekat.

U takvim slučajevima predlažu se drugi vidovi tretmana: injekcije, vakuumski uređaji ili implantanti za penis. Svakako da je pre toga neophodna i konsultacija sa stručnjakom (andrdologom ili urologom), kako bi se u zavisnosti od uzroka odredio i najdelotvorniji način lečenja.

4. Psihološki faktori nemaju nikakve veze sa pojavom ED

Nasuprot pojedinim uverenjima, psihološki faktori i te kako igraju značajnu ulogu u nastanku erektilne disfunkcije. Razlog tome je i činjenica da ključnu ulogu u postizanju erekcije imaju biološki i neurološki procesi u mozgu.

Zbog toga se problemi sa potencijom neretko sreću kod osoba koje pate od pojačanog stresa, depresije ili anksioznosti, a među čestim razlozima su i problemi u partnerskoj vezi.

5. Za erektilnu disfunkciju ne postoji prevencija

Erektilna disfunkcija već odavno ne pogađa isključivo stariju populaciju. Primetan je njen porast i kod mladih muškaraca, kao i onih koji nemaju ozbiljnijih problema sa zdravljem.

Odatle i uverenje da za erektilnu disfunkciju praktično ne postoji prevencija. Međutim, iskustva stručnjaka ipak govore suprotno. Problemi sa potencijom svakako se mogu ublažiti (pa i u potpunosti izbeći) održavanjem zdravog životnog stila, što ne podrazumeva samo prilagođenu ishranu i fizičku aktivnost, već i redovnu kontrolu i lečenje postojećih, hroničnih stanja.

Svakako da pritom ne treba zanemariti ni brigu o mentalnom zdravlju. Ukoliko primete da smanjenu seksualnu želju prate anksioznost i depreseivnost, savet muškarcima je da zatraže podršku psihologa ili psihoterapeuta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.