Erektilna disfunkcija nije samo „problem u glavi”

Lekari shvataju da se kod starijih muškaraca seksualna želja smanjuje, ali problem nastaje kad se problemi sa potencijom smatraju nečim što je prirodno i što je „samo problem u glavi”.

Trenutna literatura u ovoj oblasti kazuje drugačije. Masačusetska studija o starenju muškaraca (skraćemo MMAS) pokazala je da 52 odsto muškaraca između 40 i 70 godina ima neku formu impotencije. Istina je da se ona češće javlja kod starijih muškaraca, ali i ne da je neminovnost. Ista studija je pokazala da oko 50 odsto muškaraca dobi od 50 godina ima neku formu erektilne disfunkcije, dok se ta brojka penje na 70 odsto kod muškaraca starosti od 70 godina.

Erektilnom disfunkcijom smatra se učestala nemogućnost postizanja i održanja erekcije. Bez adekvatnog tretmana, ona seks može učiniti nemogućim i zato je važno da muškarci koji je iskuse potraže lekarsku pomoć. Razlozi zašto se ona javlja mogu biti brojni, a među njima mogu biti i neka ozbiljna sistemska oboljenja, kao što su hipertenzija, ateroskleroza, hiperholesterolemija, dijabetes (odnosno sa njim povezano oštećenje nerava, otežana cirkulacija i problemi sa hormonima), neurološki poremećaji kao što su moždani udar, tumor na mozgu, Parkinsonova bolest i slično.

Među drugim uzrocima su metabolični sistem, infekcija donjeg urinarnog trakta, emocionalni problemi poput depresije, anksioznosti, istorije seksualnog zlostavljanja, bračni problemi, alkoholizam, pušenje, korišćenje određenih lekova, oštećenje mišića i nerava i slično. Upravo zato je važno otkriti razlog javljanja problema sa potencijom, pošto to, u nekim slučajevima, može postati pitanje života i smrti za izvestan broj muškaraca.

Jedan od pet muškaraca suočava se sa erektilnom disfunkcijom, a brojke se sa starenjem povećavaju. U tretmanu ovog problema mogu učestvovati lekari opšte prakse, internisti, odnosno urolozi, endokrinolozi i kardiolozi. U slučajevima da se javlja kod muškaraca mlađih od 40 godina ranije se smatralo da problem mora biti psihičke prirode, odnosno to čuveno „sve je to u glavi”. Čak i kad jeste u glavi, to i dalje ne znači da problem ne postoji. Osim toga, i u pomenutoj populaciji (muškarci mlađi od 40), najmanje 15 do 20 odsto ima neki organski uzrok erektilne disfunkcije. Ona može biti prediktor kasnijih zdrastvenih problema, pa čak i prerane smrti, što je samo još jedan važan razlog da se ovom stanju, sa medicinskog aspekta, posveti pažnja koju zaslužuje.

Dalje, ovaj problem je jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju sredovečni i stariji muškarci, a može da ima izrazito negativan uticaj na veze i brakove, kvalitet života i samopouzdanje. Može se manifestovati ne samo kao problem sa postizanjem erekcije, već i kroz smanjen libido, smanjenu količinu ili izmenjen izgled ejakulata, smanjen kvalitet ili tajming orgazma, uključujući nemogućnost postizanja organzma, kao i bol u genitalnoj regiji tokom seksualnog čina.

Prva linija odbrane od erektilne disfunkcije, bez obzira na životnu dob, trebalo bi da budu izmene životnog stila i promene postojećih terapija. Važne faktore rizika za pojavu erektilne disfunkcije predstavljaju gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti i pušenje.

2 мишљења на „Erektilna disfunkcija nije samo „problem u glavi”“

  1. Повратни пинг: Željko (62 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.