Kako crveno vino pomaže potenciji i libidu?

Rešiti problem „tamo dole“ čašom vina ponekad može zvučati kao dobra ideja. Zapravo, koliko puta ste se ohrabrili čašicom kada vas pred lepšom polovinom uhvati trema?

Medicinski stručnjaci bi, naravno, imali štošta da kažu o tome da alkohol nikako ne može biti „lek“ za potenciju. I bili bi u pravu, eventualno uz jedan redak izuzetak.

Istraživači sa dva italijanska univerziteta su analizirali studije o benefitima crvenog vina na libido i seksualnu funkciju. Studije su rađene u proteklih 30 godina i pokazale su nekoliko zanimljivosti vezanih za konzumiranje ovog alkoholnog pića.

Njihova studija je zatim objavljena u internacionalnom Žurnalu kliničke medicine pod nazivom „Crveno vino i seksualna funkcija kod muškaraca“. Naučnici su, naime, uvideli da je crveno vino bogato polifenolima, odnosno mikronutrijentima koji se smatraju najjačim prirodnim antioksidansima.

Njihovo pozitivno dejstvo je najpre uočeno kod funkcije kardiovaskularnog sistema. Polifenoli poboljšavaju zdravlje unutrašnjih zidova srca i krvnih sudova, od čega zavisi i dotok krvi do drugih delova tela – između ostalog, i do seksualnih organa.

U studiji se navodi i da ova vrsta antioksidansa ima ulogu u poboljšanju muške plodnosti. Istraživači su primetili da bi konzumiranje crvenog vina moglo da pomogne i kod erektilne disfunkcije, ali i u povećanju nivoa testosterona u krvi.

Pritom, antioksidativna svojstva polifenola dodatno štite ćelije organizma tako što sprečavaju oksidativni stres. To je stanje u kome telo nije u mogućnosti da elimiše (ili bar neutrališe) slobodne radikale, što na duže staze može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija – od srčanih oboljenja i raka, do artritisa, Parkinsonove bolesti i poremećaja imuniteta.

Osim kod muškaraca, sličan efekat je uočen i kod žena u srednjim godinama. Italijanske stručnjake je iznenadio još jedan podatak: da su žene koje su svaki dan pile jednu do dve čaše crvenog vina pokazivale veću seksualnu želju i bolju seksualnu funkciju.

Interesantno je i da ostala alkoholnih pića (uključujući belo vino) nisu na isti način delovala na potenciju i libido. Naučnici sa odseka za Kliničku i eksperimentalnu medicinu veruju da je razlog tome udruženi efekat polifenola i alkohola u crvenom vinu. Ipak, istraživači stoje iza toga da je i u ovom slučaju ključ u umerenosti: iako povremeno konzumiranje crvenog vina može pomoći libidu, preterivanje u alkoholu šteti kako seksualnom, tako i celokupnom zdravlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.