Kožna oboljenja i seks: kako da neprijatni simptomi ne budu prepreka užitku

Da impotencija ne dolazi „sama od sebe“ već odavno nije nepoznanica. Brojna istraživanja, pokušavajući da dođu do korena problema, potvrđuju da na ED utiču i druge bolesti i stanja. Tome u prilog ide još jedna studija: naime, kod muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije postoji 60% verovatnoće da u zdravstvenoj istoriji imaju atopijski dermatitis.

Ovo hronično kožno oboljenje (naziva se i atopijski ekcem) spada u česte, zapaljenske bolesti sa upornim i neprijatnim simptomima. Osobe sa dijagnostikovanim ekcemom najčešće se žale na osip, svrab i suvoću kože, a ove tegobe se mogu pojaviti na različitim delovima tela.

Kožni osip po pravilu nastaje kao reakcija na spoljne okidače. To mogu biti sastojci proizvoda za negu kože, promene u temperaturi, sastav pojedinih namirnica, ali i promene nivoa hormona, infekcije i stres. Ipak, pored vidljivih znakova kao što su iritacija i osip, ovo stanje kod velikog broja muškaraca utiče i na kvalitet seksualnog života.

Štaviše, ekcem se u mnogim slučajevima negativno odražava na libido i seksualno uzbuđenje. Razlozi su kako fizičke, tako i psihološke prirode, dok su zdravstveni rizici veći ukoliko se ekcem javlja na genitalnoj regiji.

Do problema naročito dolazi u situacijama akutnih zapaljenja. Koža tada postaje bolna, suva i podložna svrabu, što pojačava neugodnost tokom seksualnih aktivnosti. Neprijatnost se dodatno povećava kada se osip javi oko penisa, butina, zadnjice ili grudnog koša.

Sve to za sobom povlači i psihološke posledice – osećaj stida, nisko samopouzdanje i anksioznost dovode do seksualne disfunkcije, što vremenom postaje izazov u partnerskoj vezi. U jednom istraživanju, više od 80% ispitanika navelo je da se simptomi ekcema negativno odražavaju na njihovo seksualno zdravlje.

Sem toga, studije otkrivaju i potencijalnu vezu između ekcema i erektilne disfunkcije. Teškoće u seksualnom funkcionisanju su pritom izraženije ukoliko muškarci već pate od depresije i anksioznosti. Ipak, eksperti se slažu da rešenja svakako postoje. Da bi se simptomi kožnih oboljenja manje odražavali na seksualni užitak, jedna od ključnih stvari jeste ublažavanje akutnog zapaljenja.

To, pre svega, podrazumeva odgovarajući tretman u dogovoru sa lekarom. Važno je pri tome i da li određeni načini lečenja mogu uticati na reproduktivno zdravlje, a ukoliko je već prisutna i erektilna disfunkcija, lekar može predložiti korišćenje lekova za potenciju, hormonsku terapiju ili promenu životnog stila.

O tome je neophodno razgovarati sa dermatologom i urologom, ali će mnogim muškarcima biti korisna i psihološka podrška. Kako je nesigurnost uzrokovana ekcemom često prepreka ispunjenom seksualnom životu, seksualna terapijanamenjena parovima i pojedincima takođe može biti od pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.