Znate li kako vam može pomoći seksualna terapija?

Seksualna terapija je oblik psihoterapije osmišljen da pomogne u prepoznavanju i prevazilaženju izazova u intimnom odnosu. Na taj način dolazi i do poboljšanja seksualnog zadovoljstva, tako da bi seksualna terapija mogla koristiti svima koji osećaju smanjenu seksualnu želju, odnosno pate od seksualne disfunkcije (ED, bolni seksualni odnosi, anorgazmija i slično).

Ukratko, cilj terapije je da omogući parovima i pojedincima da prevaziđu probleme koji utiču na kvalitet seksualnog života. Seksualna terapija je veoma slična „klasičnoj“ psihoterapiji i uključuje razgovor sa terapeutom o iskustvima, emocijama ili izazovima koji su mogli da dovedu do nezadovoljstva u intimnom odnosu. Ovde je najčešće reč o psihološkim, emocionalnim pa i fiziološkim faktorima, a klijenti imaju priliku da preispitaju i usvoje načine razmišljanja koji će im pomoći u kreiranju ispunjenijeg seksualnog života.

Sem toga, seksualna terapija ne zahteva uvek prisustvo oba partnera. Pojedinim osobama biće dovoljne individualne seanse, dok bi drugi mogli imati koristi od terapije namenjene parovima.

Podrška u službi ispunjenijeg seksualnog života

Među najvažnijim aspektima seksualne terapije svakako su edukacija i komunikacija između partnera. Kada se isključe organski faktori kao primarni uzroci, često se otkrije da iza seksualne disfunkcije stoji neprepoznavanje sopstvenih i partnerovih potreba, dok je razgovor na ovu temu čak i među dugogodišnjim partnerima još uvek tabu.

Ukoliko, pak, posumnja na organski uzrok, seksualni terapeut može uputiti klijenta lekaru, odnosno urologu. Pored lečenja medicinskih uzroka, pokazalo se da pojedincima i parovima veoma koristi upravo podrška seksualnog terapeuta.

To, svakako, zavisi od konkretnog problema sa kojima se osoba ili par suočavaju. Poteškoće u intimnom odnosu mogu iskusiti oba partnera, bilo da je reč o smanjenom libidu, poremećajima orgazma, odloženoj ili preuranjenoj ejakulaciji, a potom i emocionalnim poteškoćama koje onemogućavaju seksualni užitak (anksioznost, depresija i slično).

Svaki od ovih faktora može bitno uticati kako na kvalitet, tako i na postizanje zadovoljstva u intimnom odnosu. Razgovor sa terapeutom stoga može obuhvatiti teme poput zdravstvenih problema i seksualne edukacije, predrasuda i uverenja o seksu, kao i specifičnih izazova sa kojima se pojedinac ili par suočavaju. Od toga zavisi i trajanje terapijskog procesa, kao i da li će nekome više koristiti individualne ili seanse u paru.

U tom smislu, pojedinci ili parovi od seksualne terapije mogu da očekuju:

  1. Da steknu realističan pristup i razumevanje seksa i fizičkog užitka,
  2. Da prepoznaju i reše uzroke seksualnih problema,
  3. Da ostvare i održe komunikaciju i povezanost sa svojim partnerima

Da bi seksualna terapija dala rezultate, jedan od najvažnijih uslova jeste i poverenje između terapeuta i klijenta. Otvoren razgovor o intimnom životu za mnoge može biti neprijatan, pogotovo sa osobom koja im je „nepoznata“. Stoga je zadatak terapeuta da kreira svojevrsnu sigurnu zonu, kako bi klijent bio spreman da bez ustručavanja podeli svoj problem. Ukoliko, pak, uoči da im pristup terapeuta ne „leži“, svaki klijent ima mogućnost da potraži stručnjaka sa kojim će ostvariti odnos baziran na poverenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.