Stereotipi o seksu u koje smo oduvek pogrešno verovali ~ I deo

Od stavova koji se stiču vaspitanjem, pa do društvenih stereotipa, filmova ili pornografije – sve su to načini na koje muškarci usvajaju predstave o intimnosti i seksu. Međutim, ovakav način „edukacije“ u praksi najčešće izrodi mnogo predrasuda i mitova, i to u 99% slučajeva potpuno netačnih.

Kada se suoči sa nekim oblikom seksualne distunkcije, veliki deo muške populacije nije svestan koliko na to utiču i neka od netačnih uverenja. Ona se ne tiču samo stavova o seksualnosti, već i pogrešne slike o muževnosti i sopstvenom telu. Zato su se i stručnjaci (prvenstveno psiholozi) pozabavili nekim od čestih, ali netačnih stereotipa.

1. Muškarci su u svakom trenutku raspoloženi i spremni za seks

Praktično od najranijeg perioda, tinejdžerima i mladim muškarcima se šalje poruka da bi „pravi muškarci“ uvek trebalo da pokažu (seksualnu) moć i inicijativu. Po pravilu to podrazumeva i da su muškarci ti koji su u svakoj prilici spremni da iniciraju seksualni odnos.

Tako je nastao i jedan od najčešćih pogrešnih stereotipa – da će muškarci uvek želeti da „iskoriste šansu“ za seks. I ne samo to, već da će u svakom trenutku biti u fizičkom smislu „u pripravnosti“ – tačnije, da će uvek i bez problema postizati erekciju.

U realnosti stvari ipak nisu toliko jednostavne. Na seksualno uzbuđenje i erekciju deluju i mnogi drugi faktori – poput ishrane, kvaliteta sna, zdravstvenog stanja, akutnih ili hroničnih bolesti, ali i osećaja zadovoljstva u partnerskoj vezi. Pritom, ovaj stereotip često dovodi i do kontraefekta: sve češće se dešava da muškarci izbegavaju flert (a posledično i ulazak u partnerske odnose), i to upravo pogrešno verujući da povremeni nedostatak seksualne želje „nije prirodan“.

2. Veličina penisa znači i više zadovoljstva u seksu

Izloženost eksplicitnim sadržajima, kao i kolokvijalno opisivanje seksa (na primer, u vicevima ili „lovačkim pričama“) igra veliku ulogu u pomenutom stereotipu. Muškarcima se time pogrešno poručuje da seksualno zadovoljstvo prevashodno zavisi od veličine polnog organa.

Ni u ovom slučaju stvari nisu toliko jednostavne. Naime, veličina penisa uopšte ne mora biti na listi nečijih erotskih „prioriteta“, a još manje deo seksualnih želja ili fantazija. To potvrđuje i statistka koja tvrdi da čak 75% žena ne doživljava vrhunac tokom vaginalne penetracije. Drugim rečima, kod značajnog procenta žena je za orgazam potrebna i direktna stimulacija klitorisa.

Sem toga, na seksualno uzbuđenje kod velikog broja muškaraca i žena ne utiče isključivo direktna penetracija. Značajnu ulogu u tome može imati predigra, dok pojedini parovi čak i bez erekcije mogu postići seksualno uzbuđenje i intimnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.