4 razloga zašto fizički aktivni muškarci imaju problem sa potencijom

Ako ste redovni posetilac teretane i vodite računa o kondiciji, onda znate koliko je ona važna u održavanju zdravih životnih navika. Uostalom, vreme koje provedete vežbajući je dobro utrošeno vreme, ne samo za fizičko i mentalno, već i za seksualno zdravlje.

Ipak, fizička aktivnost nije uvek garancija i za besprekornu potenciju. Muškarcima koji su u formi takođe se može desiti da se suoče sa poteškoćama da postignu i održe erekciju. Zbog čega je to tako i koji bi mogli biti razlozi?

  1. Fizičke povrede. Bolovi u predelu karlice, do kojih dolazi nakon povrede, mogu se pojaviti tokom seksa i zaustaviti signale u mozgu koji su odgovorni za doživljaj seksualnog uzbuđenja. Isto se može desiti i kada unapred očekujete da će vas određeni deo tela zaboleti tokom odnosa.
  2. Ograničen protok krvi. Ovo se može desiti i redovnim vežbačima, a razlozi često imaju veze ili sa godinama ili sa drugim navikama vezanim za životni stil. Starenje je prirodan proces, ali sa sobom donosi smanjenje elastičnosti krvnih sudova – između ostalog, i onih koji dovode krv do penisa. U ovom slučaju, dodatni faktor jeste i genetika i povećan rizik ka hroničnim stanjima kao što su dijabetes, Pejronijeva bolest ili kardiovaskularna oboljenja. Ovo se, takođe, može dogoditi muškarcima čija ishrana je pretežno bogata šećerom, natrijumom i zasićenim mastima.
  3. Neželjeni efekti drugih lekova. Stručnjaci smatraju da postoji oko 100 različitih vrsta lekova koji mogu izazvati probleme sa potencijom. Kod lekova koji se često prepisuju, a uzimaju se u ograničenom vremenskom periodu (na primer, antidepresivi ili terapija za ADHD, odnosno poremećaj pažnje), ovi efekti se uglavnom povlače nakon prestanka njihovog korišćenja.
  4. Psihološki faktori. Kod stanja kao što su anksioznost, depresija ili posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), nije neuobičajeno da se ona negativno odraze na seksualnu funkciju. Pošto je naša psiha povezana sa fiziološkim procesima u telu, dešava se da u tim slučajevima mozak ne šalje dovoljno (ili ne šalje uopšte) signale odgovorne za erekciju u penis.

Koji god da je razlog u pitanju, teško ga je odrediti bez odlaska kod stručnjaka. To se posebno odnosi na situacije kada bi erektilna disfunkcija mogla biti posledica korišćenja drugih vrsta lekova.

Tada je savet lekara ključan, jer lekar može korigovati dozu ili predložiti terapiju koja je efikasna za primarnu bolest, a ne izaziva nuspojave u vidu problema sa potencijom. Isto se odnosi i na ostale uzroke, kako fizičke, tako i psihološke.

Tako je kod smanjenog dotoka krvi neophodno utvrditi pravi razlog zašto do toga dolazi. Fizičke povrede se takođe tretiraju na način da se olakšaju simptomi i posledice, a kod psiholoških faktora se poteškoće mogu prevazići uz pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje (psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.