Pandemijski stres, još jedan neprijatelj potencije

Iako pandemija Covid-19 polako jenjava, pripadnici muške populacije i dalje svedoče njenim dugoročnim posledicama. Hronična oboljenja, koja su u najvećoj meri bila zaslužna za porast slučajeva erektilne disfunkcije, dobila su konkurenciju u vidu pandemijskog stresa.

Poslednjih nekoliko godina, seksualno i reproduktivno zdravlje ispašta više nego ranije. Izveštaje o tome je ovoga puta doneo indijski dnevni list „New Indian Express“. Broj muškaraca koji prijavljuju probleme sa potencijom ne samo da se udvostručio, već se porast najviše beleži u populaciji između 18 i 45 godina.

Čini se da je tome najmanje doprineo virus SARS-CoV-2. Medicinski eksperti sada kao primarni uzrok impotencije vide post-pandemijski stres, koji je u značajnom porastu otkako je Covid-19 iz korena promenio svakodnevicu. U prethodnom periodu se, naime, uočavalo da su posledice na mentalno zdravlje ostavili globalna finansijska kriza, gubitak radnih mesta, izolovanost i nedostatak društvenih kontakata.

Svi ovi faktori su, pre svega, doveli do emocionalnog stresa. Do sada su među glavnim uzrocima impotencije, između ostalih, primarno bili i pušenje i konzumacija alkohola, ali stručnjaci sada primećuju prekomernu upotrebu steroida, i to upravo među mlađim muškarcima.

Pre 2020. godine, savet lekara je zbog simptoma ED tražilo u proseku između 30 i 40 muškaraca na mesečnom nivou. Otkako je pandemija uzela maha, većina njih je navodila i veći stepen anksihoznosti, pripisujući to finansijskim problemima i narušenim međuljudskim odnosima. Eksperti to objašnjavaju činjenicom da na fizičko telo deluju i emocionalni i psihološki stres, dovodeći vremenom do sužavanja krvnih sudova.

Nisu se pritom udvostručili samo slučajevi ED: lekari svedoče i porastu broja hirurških intervencija poput ugradnje penilnih implanta. Ovakva rešenja se najčešće predlažu starijoj populaciji, dok mlađi muškarci u najvećoj meri uspevaju da prevaziđu problem uz pomoć lekova, psihološkog savetovanja i negovanja odnosa sa bliskim ljudima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.