Muškarci nisu jedini koje pogađa erektilna disfunkcija…

Kao stanje koje sa sobom nosi brojne neugodnosti, erektilna disfunkcija pogađa mušku populaciju na najdirektniji način: kako u fizološkom, tako i u psihološkom smislu. Međutim, na ovu temu bi štošta mogla reći i druga strana, tačnije – njihove partnerke.

Uprkos tome, čak i skorija istraživanja potvrđuju da se otvoren razgovor i dalje izbegava u širokom luku. Probleme u seksualnom funkcionisanju često prati osećaj stida i krivice, iako je činjenica da erektilna disfunkcija kod parova postaje zajednički problem.

U potrazi za načinima da ga uspešno prevaziđu, dragoceni saveznici muškarcima mogu biti upravo njihove partnerke. Koliko god bila reč o osetljivoj temi, njihova emocionalna i fizička podrška i te kako su presudne i preko potrebne. Evo i nekoliko načina kako pomoći partneru koji se suočava sa ovim problemom.

Razgovarajte o problemu. Kao temelj svakog uspešnog odnosa, dobra komunikacija omogućava da se obe strane suoče sa izazovom zajedničkim snagama. Iako razgovor na ovu temu isprva može biti neprijatan, vremenom stvari postaju još teže ukoliko se „guraju pod tepih“. U tome inicijativu mogu preuzeti i partnerke, tako što će izraziti svoju zabrinutost i dati do znanja svojim muškarcima da im je stalo da ih podrže.

Pronađite pravo vreme za razgovor. Iskustva psihologa govore da nije baš svaki trenutak idealan za razgovor na temu seksa. Prema njihovim zaključcima, partneri su najmanje spremni da podele svoje emocije kada se osećaju ranjivo, što se vrlo često dešava u spavaćoj sobi. Iako i to zavisi od dinamike svakog pojedinačnog para, savet je da se za razgovor odabere „neutralan“ trenutak ili okruženje.

Podsetite partnera da nije sam. Erektilna disfunkcija je stanje koje pogađa milione muškaraca (pa i njihovih partnera) širom sveta. To znači da se isto toliko njih suočava sa istim neprijatnostima i traga za načinima da prevaziđe problem. Već i sama svest o tome ponekad je dovoljna da muškarce podstakne da potraže pomoć, povere se partneru i podele sa njim svoje brige i strahove.

Isto tako, problemi u seksualnom funkcionisanju ne znače da muškarci postaju manje zainteresovani za svoje partnerke. Kako je reč o stanju za koje postoje brojni vidovi tretmana, ključna stvar je podrška partnera tokom celog procesa terapije.

Informišite se o ED i različitim opcijama lečenja. Jedan od najboljih načina za savladavanje „neprijatelja“ jeste njegovo dobro upoznavanje. Informacije su danas manje-više na dohvat ruke, iako uvek treba voditi računa o pouzdanim i relevantnim izvorima – naročito kada je reč o lekovima za potenciju.

Takođe, važan vid podrške može biti i zajednički odlazak kod urologa, seksologa ili, pak, psihološkog ili bračnog savetnika ukoliko za tim postoji potreba. Generalno, parovi koji zajedno pristupaju rešavanju problema imaju i najveće šanse da ga uspešno prevaziđu. S druge strane, ukoliko muškarac izrazi želju da samostalno posećuje lekara ili terapeuta, svakako treba poštovati njegovu privatnost.

Podržite partnera u promeni životnog stila. Na podužoj listi „krivaca“ za nastanak erektilne disfunkcije nalaze se i svakodnevne štetne navike – pušenje, alkohol, neadekvatna ishrana i generalno nezdrav životni stil. Što se toga tiče, i partnerke se mogu pridružiti svojim muškarcima, odnosno podstaći ih i podržati u formiranju zdravih navika. To može biti zajedničko planiranje jelovnika ili vremena za fizičku aktivnost, a ove promene će dodatno ojačati osećaj bliskosti među partnerima.

Iskazujte ljubav na različite načine. Mnogi parovi osećaju pritisak misleći da je sposobnost postizanja erekcije presudna za zadovoljavajući seksualni čin. Postoje, ipak, i drugi načini kako „začiniti“ vođenje ljubavi. Kreativna predigra, istraživanje partnerovog tela ili eksperimentisanje dodirima nisu idealni samo za stvaranje opuštajuće atmosfere, već i za učvršivanje osećaja poverenja u partnerskoj vezi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.