„Da li ću morati zauvek da pijem lekove za potenciju?…“

Postoji jedna stvar koju mnogi muškarci žele da znaju kada razmatraju lečenje impotencije: da li je njihov problem dugoročno rešiv? Budući da je reč o problemu koji utiče i na samopouzdanje, razumno je tražiti način da se on što pre prevaziđe. Ipak, na dužinu i uspešnost lečenja utiče nekoliko faktora koji mogu (ili ne moraju) dodatno otežati taj proces. Samim tim, krajnji rezultat je moguće predvideti u izvesnoj meri, ali je, isto tako, neophodno uzeti u obzir i različite okolnosti.

 1. Uzrok impotencije. On može biti fizički ili psihološki, a neretko se sreću situacije i kada su ovi uzroci međusobno isprepletani. Stoga, nije nevažno da li je impotencija uzrokovana hroničnim oboljenjima (hormonski disbalans, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, neurološke smetnje), ili se kao okidači navode psihološke poteškoće (stres, depresija ili anksioznost).
 2. Životna dob. Iako je impotencija postala stanje koje više ne mari za godine, životna dob sa razlogom igra ulogu u predviđanju ishoda lečenja. Naime, kod starijih pacijenata je češća situacija da imaju dijagnozu više pridruženih bolesti (na primer, hipertenzija i problemi sa prostatom, bubrežne bolesti i dijabetes), zbog čega lečenje biva otežano, a kod izbora terapije je potreban dodatni oprez. Nasuprot tome, mlađi muškarci često imaju bolje izglede za brži oporavak.
 3. Opšte zdravstveno stanje. U ovom slučaju se gledaju faktori poput kvaliteta ishrane, (ne)upražnjavanja fizičke aktivnosti, telesne težine i slično. Kada procenjuju opšte zdravstveno stanje, lekari će uzeti u obzir pokazatelje poput:
 • osnovnog (fizičkog) pregleda (uključujući kardiovaskularni, endokrini i nervni sistem)
 • prisustva hroničnih bolesti
 • istorije seksualne funkcije (odnosno, da li je u seksualnoj funkciji i ranije bilo poteškoća)

Ukoliko smatra da je potrebno, lekar će zatražiti laboratorijske testove i proveru parametara poput krvne slike, nivoa testosterona i drugih hormona, glukoze, lipidnog statusa i slično. U identifikovanju uzroka, od velike pomoći mogu biti i specifični dijagnostički testovi: na primer, procena prokrvljenosti penisa (procenjuje se pomoću dopler ultrazvuka penisa) ili procena noćnih erekcija (odnosno, noćno tumescencijsko testiranje penisa – NPT).

 1. Vrsta terapije i njena efikasnost. Kada je reč o lečenju impotencije, mogućnosti svakako ne manjka – od lekova, hormonske terapije, vakuumskih pumpi ili injekcija – ali će izbor konkretne terapije zavisiti od uzroka, zdravstvenog stanja i specifičnih potreba. Pri tome, lekar, odnosno urolog, mora pratiti reakciju na odabranu terapiju od njenog samog uvođenja, te proceniti da li, i u kojoj meri, dolazi do promena u seksualnoj funkciji.

Ukoliko je, pak, seksualna disfunkcija primarno uzrokovana psihološkim faktorima, terapija uključuje podršku u vidu savetovanja sa psihologom i(li) seksualnim terapeutom.

 1. Životne navike. Budući da način života, isto kao i opšte zdravstveno stanje, ima važan udeo u uspešnosti lečenja, nipošto ga ne bi trebalo zanemariti. Dobre, odnosno loše navike poput fizičke aktivnosti, pušenja, konzumiranja alkohola i režima ishrane, takođe zahtevaju intervenciju, naročito zbog njihovog dugoročnog uticaja na opšte zdravstveno stanje i seksualnu funkciju.
 2. Pridržavanje saveta lekara. Koliko god da se načelno smatra efikasnom, nijedna terapjija neće ispuniti pun potencijal ukoliko se osoba ne pridržava preporuka lekara o njenom načinu upotrebe. Ovde se, takođe, svrstavaju i saveti o promeni načina života, ali i redovan odlazak na kontrolne preglede.
 3. Partnerska podrška. Pored klasične terapije, podrška koju imaju osobe koje pate od impotencije može da načini značajnu razliku. Kada se zbog svog problema ne osećaju manje vredno (kao što i nisu) i kada imaju saradnju partnera, samim tim je veća motivacija i spremnost na lečenje. Ta podrška može biti emotivna, ali i praktična (na primer, zajedničko pridržavanje u izmenama u ishrani ili fizičkim aktivnostima). Osim toga, partneri koji u odnosu otvoreno komuniciraju, korak su bliže i rušenju stigme o seksualnoj disfunkciji.
 4. Motivacija i saradnja. Poslednje, ali ne i najmanje važno – kada je osoba spremna na saradnju, otvorena za sugestije i pridržava se saveta lekara, tim pre je bolja i prognoza za izlečenje. Ne treba zaboraviti da lečenje impotencije često ima više dimenzija – kako fizičku i psihološku, tako i emocionalnu. Prema tome, bez obzira na to što lečenje može biti dugotrajno i kompleksno, najbolji rezultati se postižu upravo sveobuhvatnim pristupom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.